Ga naar de inhoud

Wardenaar Theatermaker

Wie Wardenaar kent zoekt niet, wie zoekt kent Wardenaar niet
Home » SCHADUWZIEK

SCHADUWZIEK

    Toen mijn moeder ernstig ziek werd, kreeg ik er een hoop zorgen bij. Als kind van een zieke moeder en jonge mantelzorger was ik op zoek naar een woord voor hoe ik mij voelde. Dat werd Schaduwziek.

    Want mantelzorger zijn is voor mij Schaduwziek zijn. Je bent niet ziek, maar je voelt wel vaak zo.

    Je staat in de schaduw van de zieke. Het zorgen en de zorgen in je hoofd kosten zoveel energie dat je je soms ziek zou willen melden.

    Boek schaduwziek mantelzorg

    15 jaar leven met mijn zieke moeder

    Ik leefde vanaf mijn 15e meer dan 15 jaar met een moeder met borstkanker. In het boek Schaduwziek laat ik zien hoe mijn moeder van elk moment dat zij nog had iets moois probeerde te maken, tot het onvermijdelijke einde werd het leven gevierd. Na het overlijden kijk ik terug op die zware en soms ook juist mooie tijd. Er komt aan bod hoe ik het gedaan heb. Hoe de omgeving reageerde. Wat er anders had gekund. Wat ik anders had gewild.  En vooral hoe ik anderen kan helpen niet dezelfde fouten te maken, of in te laten zien wat een jonge mantelzorger nodig heeft.

    Terugkijkend zie ik dat ik de positiviteit van mijn moeder heb geërfd. En juist die kan ze goed gebruiken in het nu. Vier het leven!

    Vanuit het boek en andere ervaringsverhalen van jonge mantelzorgers heb ik de voorstelling ZorgenCadeau gemaakt.
    Een voorstelling over en voor jonge mantelzorgers en hun omgeving. Waarmee zij langs scholen, buurthuizen en zalen gaat om mantelzorg onder de aandacht te brengen. Herkenning en erkenning is volgens Sylvia van groot belang. Met vervolgens de vraag: wat heeft de mantelzorger nodig?

    IN DE MAAK: op verzoek en om het verhaal van Schaduwziek zijn nog meer te delen ben ik nu, samen met het Storytelling Centre Amsterdam, Schaduwziek-De voorstelling aan het maken. 

    Boek schaduwziek

    Schaduwziek de Voorstelling

    Wat als ze zeggen dat je moeder dood gaat en het nog 15 jaar duurt?
    Wat als je in plaats van cadeautjes, alleen maar zorgen cadeau krijgt?
    Wat als je wilt voetballen met je vrienden, maar je eerst nog boodschappen moet doen? (en 100 andere zorgtaken)
    Wat als je niet geloofd wordt op school als je te laat bent, omdat je eerst je moeder naar de w.c. moest helpen, maar je dat niet zomaar voor de hele klas wilt vertellen?
    Wat als je niet meer weet waar je eigen leven is gebleven, omdat je het zorgen voor je moeder steeds op 1 zet?
    En wat als je steeds opnieuw een stukje van jezelf en je moeder kwijt raakt?

    In deze voorstelling neem ik je mee naar de 15 jaar waarin mijn moeder ziek was. Van haar 15e tot haar 30e was Sylvia Schaduwziek. Zorgde voor, en maakte zich zorgen om, haar moeder en probeerde ondertussen zichzelf te ontdekken, worden en blijven.